Dřez je v kuchyni užitečný pomocník a výrazný designový prvek zároveň. Patří k tomu nejpoužívanějšímu, co v kuchyni máte. Proto je při výběru dřezu dobré znát nabídku výrobců a možnosti z čeho vybírat. V tomto článku naleznete pár rad na to, jak postupovat při výběru dřezu, na co si dát pozor a na co se zaměřit.
1. Materiál dřezu
Jako první je rozhodně dobré vědět z čeho vlastně dřez chcete. k dispozici jsou tři nejpoužívanější materiály. Pojďme si je představit:
Nerezový dřez
Nejznámější a v minulosti nejpoužívanější materiál pro výrobu dřezu do kuchyně je nerez. Jedná se o dřezy u, kterých je obrovské rozpětí ceny. Může za to především použitý materiál, protože nerez, jako materiál se vyrábí ve více tloušťkách a rozdílných úpravách povrchu dřezu. Nerezové dřezy jsou takovou jistotou, která neomrzí.
Dřezy vyrobené z nejtenčích nerezových plátů se vlezou s cenou kolem 1000,- Kč – u těchto dřezů můžete očekávat tl. materiálu okolo 0,5 mm. Je nutné brát tento fakt v potaz zejména při výběru baterie.
U dřezů o větší tloušťce nerezu se pohybujeme okolo 0,8 mm až 0,9 mm, jedná se odřezy velmi vhodné pro použití v domácnosti, dají se označit téměř za nesmrtelné a rozhodně působí robustním dojmem již při pouhém pohledu.
Pokud se dostaneme na tloušťku okolo 1,0 mm jedná se zpravidla o designové dřezy. Jako například ty s nízkým přesahem hrany dřezu, na pracovní ploše nebo dřezy k instalaci do roviny a pod pracovní desku v kuchyni.
- Výhody
- Nezničitelný materiál
- Odolá vysokým teplotám
- Barevně stálý
- Nevýhody
- Absence barevných provedení
- Tvorba fleků při tvrdé vodě
Granitový dřez
V poslední době naopak nejpoužívanější materiál pro dřez do kuchyně. Jedná se o směs kamene a pojiva. Pojivo může být akrylové nebo polyesterové, poměr je individuálně dle výrobce. Granitový dřez je obarven do určitých barevných odstínů a lze skvěle doladit do konceptu kuchyně a interiéru.
Cenové rozpětí je zde také veliké. Proč jsou tedy takové rozdíly v ceně, když je materiál téměř stejný?
V základu lze říct, že jde o ocenění jednotlivých dřezů hlavně z hlediska značky, tvaru a barvy. Při výběru granitového dřezu, tak v zásadě neuděláte chybu, pokud se budete držet osvědčených značek, mezi, které patří například BLANCO původem z Německa, u dřezů SINKS jde o výrobce PLADOS, TELMA nebo vlastní značku granitových dřezů SGR. Na trhu jsou pak dostupné i levnější dřezy, ty však nejsou tak odolné proti skvrnám, například z agresivních potravin či tekutin (Coca-Cola, borůvky, řepa apod.).
- Výhody
- Vysoce odolný materiál
- Odolá vysokým teplotám
- Odolný proti vrypu a poškrábání
- Hygienicky nezávadné
- Nevýhody
- Vyšší pořizovací cena
- Na určitých odstínech je viditelný vodní kámen
- U některých modelů není možné použití více otvorů pro baterii apod.
Keramický dřez
Jde o takový návrat v poli kuchyňských dřezů k materiálu, který se kdysi používal. Pokud jde o četnost a oblíbenost jsou keramické dřezy na chvostu těchto tří typů. Je důležité podotknout, že jde o velmi kvalitní dřezy, s vlastnostmi na úrovni granitů někdy i lepšími. Dokonalý hladký povrch Vám zajistí skvělou údržbu. Nevýhodou může být vyšší cena.
- Výhody
- Hladký povrch
- Odolnost vůči poškrábání
- Odolnost vůči teplotám
- Barevně stálé
- Hygienicky nezávadné
- Nevýhody
- Vyšší cena
- Menší výběr dostupných barev
2. Rozměr vany dřezu
Důležitou roli hraje samotná dispozice korpusu pod dřezem. Musíme znát šířku korpusu. Nejčastější šířky potřebné pro instalaci dřezu jsou 45 a 60 cm. Tato šířka se promítá na velikost vany a následnou užitnou hodnotu, například při mytí.
Pokud je pod dřezem koš, tak je dobré znát jeho výšku a prostor použitelný pro kuchyňský dřez. Sifon a odpadová armatura většinou zaberou okolo 13 cm + hloubka vany dřezu.
TIP: pokud můžete ovlivnit přípravu odpadu ve zdi vše si dobře naplánujte a připravte právě podle umístění a výšky dřezu. Informace jsou dostupné a předejdete tím většímu množství spojů v sestavě odpadních trubek pod dřezem.
3. Typ dřezu z hlediska tvaru
Přeskočíme-li výběr jednodřezů, kde je hlavní možnost vybrat hranatý vs. kulatý dřez a jeho samotný tvar (jedná se o subjektivní názor). Použití tohoto dřezu vyžaduje většinou situace – malý prostor v kuchyni, kuchyň v kancelářích apod. Je důležité u dřezu zvážit, jak ho budeme využívat. Jestli máme v kuchyni myčku, jestli potřebujeme přídavnou vaničku k dřezu, nebo jestli náhodou nevyužijeme dvojdřez.
Nejčastější kombinací je rozhodně jednodřez s odkapní plochou, začátek jednoduchý. Jediné, co je dobré zvážit u tohoto typu dřezu, je velikost odkapní plochy. Kolik jsme ochotni ubrat z celkové pracovní plochy kuchyně. Pokud se například jedná o malou kuchyň, kde navíc bude myčka nádobí, nabízí se řešení s malým odkapem, takový dřez zabírá z pravidla něco okolo 62 cm a je velmi kompaktní. Naopak, nejčastěji využívanou variantou je dřez o šířce okolo 80 cm.
V zásadě jsme probrali nejpočetnější skupinu dřezů, dále se nabízí zvážit použití dřezu s malou vaničkou, jedná se o variantu s mnoha odpůrci, z praktického hlediska zabírá vanička místo hlavní vaně dřezu. To je pravda, ale co když Vám rozměr velké stačí a tuto menší vaničku máte pro umyté ovoce, rozmražení potravin, nebo jako odkapávač na příbory. Je však důležité uvědomit si, že dřez je zpravidla široký až okolo 100 cm a prostor pro vanu a vaničku je minimálně 60 cm. Což, může být problém i u středních kuchyní. Na druhou stranu je nutné podotknout, že se dá menší vana vyřešit i dodatečnou miskou, přidanou do velké vany.
Dalším z nabídky jsou dvojdřezy, zde je zaměření v celku jednoduché – dvě vany pro neustálou možnost na umývání. Hodí se do provozů, do venkovních kuchyní nebo také na chatu a prostor, kde je například omezená možnost přísunu teplé vody.
Jako poslední jsou rohové dřezy, zde je to dost často to poslední řešení, a v mnoha případech i nešťastné. Rohový dřez, nemá pořádný odkap, nemá pořádnou vaničku a zabírá hodně místa na pracovní desce v kuchyni a také v korpusu pod ní. Je složité do skříňky pod tímto dřezem vybrat vhodný odpadkový koš – bez kompromisů. Do tohoto typu kuchyňského dřezu se musí tedy člověk jedině zamilovat.
Typ dřezu z hlediska montáže na pracovní desku
Bavíme se o třech základních typech montáže:
- Montáž shora na pracovní desku
- Montáž pod pracovní desku
- Montáž do roviny s pracovní deskou
Co je důležité vědět, nejčastější způsob je první způsob montáže tedy na pracovní desku. Další typy montáže, vyžadují speciální materiál, z kterého je vyrobena pracovní deska (žula, kámen, kompozit), u této instalace dojde ke styku s vodou, proto se musí jednat o materiál absolutně odolný vodě
4. Možnosti vybavení dřezu
Každý kuchyňský dřez je jinak veliký, velikost může určovat to, jak se dá vybavit dodatečným příslušenstvím. Jako základní příslušenství považujeme excentrický ventil neboli ovládání výpustě dřezu pohodlně otočným kolečkem umístěným na okraji dřezu. Tímto způsobem se dá ovládat pouze výpusť o průměru 3 ½“ (ta větší).
Jako další užitečné příslušenství, které však vyžaduje místo na dřezu a je to na to třeba myslet při výběru, je dávkovač saponátu.
Pokud to shrneme, jsou to tři prvky – baterie, ovládání výpustě a dávkovač, které potřebují místo na dřezu, abychom je mohli použít. Ani u jednoho není vhodné umístit je mimo dřez. Je zde riziko zatékání vody a následné zničení pracovní desky.
Další možné doplňky ke dřezům a jsou vždy k dispozici, dle produktové řady a daného výrobce jsou košíky, rošty nebo cedníky a přídavné odkapávače. Doporučuji řešit individuálně.
Na co si dát u dřezů pozor?
- Hloubka vany dřezu – jednak z praktického hlediska čím hlubší vana tím lépe se bude dřez v praxi používat – ideální hloubka okolo 18 cm jako základ se určitě považuje hloubka 15 cm. U hloubky vany je také nutné vzít v úvahu prostor pod dřezem. Ne vždy je možné kombinovat vysoké koše a hluboký dřez.
- Výpusť dřezu – k dispozici je jedna z těchto variant 1 ½“ (malá výpusť s gumovou zátkou) nebo 3 ½“ (velká s kovovou zátkou). U levnějších dřezů může tvořit rozdíl v ceně u dražších a produktové vyšších řad dřezů je větší výpusť rozhodně standardem.
- Vodovodní baterie – za předpokladu, že se jedná o nerezový dřez s tloušťkou plechu okolo 0,6 mm rozhodně doporučujeme použití podložky pod baterii. Podložka pod baterii zajistí správnou a pevnou pozici baterie na dřezu. Pokud je tedy v plánu montáž baterie na plochu dřezu. Těžší baterie bez podložky u těchto levných dřezů s malou tloušťkou mohou způsobit prohýbání dřezu a nestálou pozici baterie. Což nemusí působit funkčně ani esteticky pěkně.