Inspirace na kuchyně ve stylu Provence

provence-kuchyn-uvod

Líbí se vám provensálský styl, inspirovaný malebnou krajinou Provence na jihu Francie, a tápete jak v tomto hřejivém a romantickém designu zařídit svoji kuchyň? Poradíme, jaké zvolit barvy, materiály a doplňky.

Nejvíce atmosféru Provence navodí doplňky

Nemusíte mít obavu, že by vás provensálský styl kuchyně stál výrazně dráž. Doplňky a dekorace pořídíte i za pár stovek a můžete je dokupovat postupně.

  • Nábytkové úchytky – nejlépe svěží nádech francouzského venkova navodí porcelánové úchytky a knopky, žádané jsou i rustikální úchytky typu hrazda a samozřejmě dřevěné knopky.
  • Textilní doplňky – jedná se o lněné ubrusy, záclony, utěrky, chňapky, polštáře či podsedáky na židle. Doporučujeme je volit ve světlých barvách, oblíbené jsou motivy s levandulovými květy, slunečnicemi nebo olivovými větvičkami.
  • Zdobné nádobí – nejtypičtější je porcelánové nádobí s levandulemi, plecháčky, drátěné košíky a dřevěná prkénka a lžíce. Často se toto drobné nádobí zavěšuje na zadní stěnu, využít můžete věšáky nebo závěsný systém.
  • Květiny – nejen ty ve vázách či džbánech, ale také květináče s bylinkami a dekorace se sušenými květinami.
  • Starožitné předměty – doplňky, jako jsou staré váhy, konvice na mléko či formy na pečení, dodají Provence kuchyni autentický vzhled.
  • Obrazy a dekorace na stěnu – pověste na stěnu obrazy s provensálskými motivy, jako jsou levandulová nebo slunečnicová pole, olivové háje a uličky malých vesniček.
  • Osvětlení – volte spíše menší svítidla, ideálně z dřeva nebo z kovu s patinou či záměrným poškozením. Krásně atmosféru doplní lucerny a svíčky.

*[LO284279,LO284280,LO288055]*

Sázkou na jistotu jsou světlé barvy

Pro provensálský styl jsou typické světlé barvy, jako je bílá, béžová, slonovinová, světle modrá, levandulová, světle žlutá, starorůžová, světle šedá či světle olivově zelená. Z výraznějších barev bude atmosféru slunné Provence navozovat i terakotová a indigo, ale ty určitě nakombinujte s neutrálními tóny bílé a světle šedé.

provence-kuchyne-clanek1

Ve světlých odstínech volte nábytek i varnou desku, troubu a dřez. Ten může být keramický, ale žádanější je granitový, který je dostupný nejen v bílé barvě, ale i v jasmínové, béžové či perlově šedé. Vodovodní baterii kvůli kontrastu volí zákazníci v černé (s granitovým nástřikem), nebo rustikálnější mosaznou či zlatou.

*[SI-TLIN86050028,145715,BL-526696]*

Prim hraje dřevo

K pastelovým barvám bude skvěle vypadat dřevěná pracovní deska, přičemž ale nemusí jít jen o masivní dřevo. Můžete zvolit levnější a z hlediska údržby praktičtější variantu –  laminátovou desku v imitaci dřeva. U nás k deskám najdete ve stejném dekoru i zástěny (záda linky).

Dřevěný volte do Provence kuchyní i další nábytek – jídelní stůl, police, lavice, židle s vyplétanými sedáky. A klidně prostor oživte starožitnou komodou či truhlou.

provance-police-clanek

Police často bývají místo horních skříněk, díky čemuž prostor působí vzdušně. Dozdobit je lze ještě kovovými konzolemi. Styl Provence parádně navodí také fóliovaná nebo patinovaná dvířka.

*[DV0189,DV1024,925315,9253013]*

Kuchyně provence fotogalerie