Inspirace na kuchyně s ostrůvkem

kuchyne-s-ostruvkem-uvodni

Že jsou nyní kuchyně s ostrůvkem trendy, není žádná novinka. Vždyť díky tomu je rodina při vaření více spolu a také se vám zvětší pracovní plocha. Aby ale vaření bylo opravdu praktické, je dobré pamatovat na pár zásad – například na rozměry ostrůvku nebo zabudování vestavné elektro zásuvky.

Na co se při plánování kuchyně s ostrůvkem zaměřit?

  • Ostrůvek by měl mít minimálně 60 cm na šířku a 120 cm na délku. Pokud ale jen trochu můžete, volte větší rozměry, především větší šířku – nejlépe 80 nebo 90 cm. Větší šířka je důležitá především v případě, že budete mít na ostrůvku varnou desku.
  • Výšku ostrůvku sjednoťte s výškou pracovní desky v dalších částech kuchyňské linky. Obvykle se pohybuje okolo 85 až 92 cm (záleží na vaší výšce, více se dočtete v našem článku věnovanému ergonomii v kuchyni).
  • Pokud plánujete mít část ostrůvku jako barový pult, bývá výška kolem 105 až 110 cm.
  • Jestliže chcete u ostrůvku občas sedět, nechejte pod pracovní deskou okolo 30 cm volného prostoru. Kdyby měl ostrůvek suplovat jídelní stůl, je potřeba ještě více prostoru pro nohy.
  • Pokud budete na ostrůvku vařit i mýt, pohlídejte si, abyste mezi dřezem a varnou deskou měli několik desítek centimetrů, čím více, tím lépe.
  • Digestoř dejte alespoň 75 cm nad pracovní desku, u vyšších lidí je vhodnější ještě více.

Nutné jsou vestavné zásuvky

Abyste pracovní plochu na ostrůvku využili naplno, rozhodně budete potřebovat přívod elektřiny. Klasické nástěnné zásuvky použít nejdou, takže řešením jsou vestavné elektro zásuvky, které se zapustí do pracovní plochy. Z našich zkušeností jsou do ostrůvku žádané elektro zásuvky Bachman TwistVersaHIT DUAL, které mají nízkou vestavnou hloubku. Bez problémů tak můžete mít v ostrůvku šuplíky.

*[946.003,LO48,LO72/971]*

Skvěle vypadá zapuštěný dřez

Do ostrůvku můžete instalovat jakýkoliv typ dřezu, ale z hlediska designu rozhodně doporučujeme dřez se spodní montáží. Dřez je díky tomu v jedné rovině s pracovní deskou, nikde nic nevyčnívá a ostrůvek vypadá kompaktně. Jen je potřeba pamatovat na to, že pracovní deska musí být z nenasákavého materiálu, jako je kámen, kompakt nebo technistone. Z našeho sortimentu vám můžeme nabídnout pracovní desky K-PROOF, které jsou vyrobené z přírodního kamene.

*[KP-ATLBEI/600,KP-SIRGREY/600,BL-521332,BL-522231]*

Ostrůvek snadno rozšíříte o stůl

Pokud máte doma málo místa na klasický jídelní stůl, velmi praktický je výsuv pro rozkládací stůl, který propojíte s ostrůvkem. Díky jednoduchému složení je toto řešení variabilní a můžete ho využít i ke zřízení místa pro home office.

*[411/78.1334.25,411/78.1110.ET]*

Praktický je vysavač do soklu

Jestli si úklid kuchyně chcete co nejvíce zpříjemnit, zvažte, zda si do soklu nepořídit vestavný vysavač. Jeho montáž je možná i dodatečně. Další dobrou vychytávkou jsou vestavné spotřebiče, které schováte do ostrůvku.

*[LO32130,LO72/1044,111189]*

Efektní nasvětlení pomocí LED pásku

Poslední naším tipem pro inspiraci, jak zařídit kuchyň s ostrůvkem, je nasvětlení pomocí LED pásku. A nemyslíme jen osvětlení pracovní desky, ale velmi efektně vypadá i osvětlení soklu či poliček. Vždy radíme LED pásky nalepit do hliníkových profilů. Nejenom, že profily zabraňují přehřívání, a prodlužují tak životnost LED pásků, ale také instalace v profilu vypadá mnohem lépe.

Fotogalerie kuchyní s ostrůvkem pro inspiraci