Inspirace pro malé panelákové kuchyně

mala-panelakova-kuchyne-uvod

Malé kuchyně, obzvláště ty v panelákových bytech, často představují výzvu, kam všechno dát. Ale nebojte, jde to. Poradíme s vhodnými doplňky a přidáme fotogalerii k inspiraci.

Dejte skříňky až do stropu

Když nemůžete kuchyňskou linku roztáhnout do délky, využijte na maximum výšku místnosti. To znamená, že dejte skříňky až do stropu. Nejen že tak získáte hodně úložného prostoru, ale také si ušetříte starosti s utíráním prachu na horních skříňkách (navíc toto místo bývá často skladištěm různých věcí, což vzhledu kuchyně rozhodně neprospěje).

Skříňky až ke stropu mohou být klasické otevírací s panty (určitě doporučujeme s tlumením), nebo můžete zvolit kombinaci – do nižších horních skříněk dát výklop, který se otevírá nahoru, a do těch vrchních klasické otevírání do boku.

kuchyne-vyklopy-mala-kuchyne

V malém bytě nebo garsonce rovněž využijte záda kuchyňské linky. Praktický je závěsný program na pověšení drobného nádobí nebo nástěnný držák nožů.

zavesny-program-mala-kuchyne

Závěsný systém do kuchyně

TIP: Malou panelákovou kuchyň zvětšíte i opticky a to použitím světlých barev u výmalby,  nábytku a zástěny. S optickým zvětšením prostoru pomůže rovněž více světel, oblíbené jsou LED pásky, které jsou hodně výkonné a přitom zaberou málo místa.

Použijte vysouvací nebo skládací stoly

V malé kuchyni mnohdy nezbývá místo na klasický jídelní stůl. Řešením tak bývají stoly u zdi, které mají skládací nohy. Pokud potřebujete čas od času stůl zvětšit, podívejte se na možnosti stolových výsuvů.

*[LO1648,P000029]*

Zobrazit všechny sklápěcí nohy

*[411/78.1140.25,411/78.1760.25,005238.0102]*

Zobrazit všechny stolové výsuvy

Vybírejte multifunkční spotřebiče

Přece jen prostor v malé kuchyni není nafukovací, takže pokud musíte, zvolte kombinované spotřebiče – digestoř zabudovanou ve varné desce či troubu s mikrovlnkou. Hodit se mohou i zabudované spotřebiče. A jestli se nevejde myčka nádobí, zvolte hlubší dřez, který pojme více nádobí.

*[72/982,LO72/1044]*

Zvolte úchytky, které co nejméně zasahují do prostoru

Pokud v kuchyni hrajete opravdu o každý centimetr, zaměřte se i na doplňky – aby co nejméně do prostoru zasahovaly. To splňují profilové úchytky, které se dávají na horní hranu dvířek, a úchytkové profily, jež jsou v podstatě v rovině dvířek.

*[113529/72,80G3909.21,143261/50]*

Zobrazit všechny profilové úchytky

Máte roh? Využijte ho na maximum

Jestliže máte v malé kuchyni roh, zvolte rohové skříňky. K dispozici jsou dnes různé varianty (koše, police). Samozřejmě jsou v nabídce také rohové dřezy (menší i větší).

rohova-skrin-maly-byt

TIP: Nezapomeňte také v malé kuchyni pamatovat na ergonomii. Největší volnou plochu, alespoň půl metru, nechejte mezi dřezem a sporákem.

Paneláková kuchyně fotogalerie